Η Σαμιώτικη κουζίνα είναι μια πολυποίκιλη και ιδιαίτερη μαγειρική διαδικασία. Έχει πολλές επιρροές, με συνταγές που κρατούν από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ή και ακόμη από την εποχή της Ηγεμονίας της Σάμου. Για τις εξαιρετικές γεύσεις χρησιμοποιούνται τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα μυρωδικά, όπως το θρούμπι (κάτι σαν ρίγανη), η λουΐζα, η μπαρμπαρόριζα και άλλα.
Σπεσιαλιτέ θεωρείται το κατσικάκι, σε όλες του τις μορφές. Γεμιστή πλάτη σε χτιστό φούρνο, μπουτάκι σκορδάτο με πατάτες ή απλά κοκκινιστό σε γιουβέτσι. Σπεσιαλιτέ είναι και τα γεμιστά. Ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, γεμίζονται με κιμά ή με ρυζάκι και πολλά μυρωδικά και μαγειρεύονται στο φούρνο. Ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοανθοί.
Τα μπουρέκια στη Σάμο διαφέρουν κατά πολύ από όλα τα υπόλοιπα γνωστά μπουρέκια της Ελλάδας. Παρασκευάζονται από κίτρινη κολοκύθα και ντόπιο τυρί με κανέλα και άλλα μυρωδικά, μέσα σε φύλλο που ανοίγεται ειδικά γι αυτά. Τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο. Ένας καταπληκτικός συνδυασμός μεταξύ γλυκού και αλμυρού, αφού άλλοι τα πασπαλίζουν με τυρί και άλλοι με μέλι. Το φαγητό πλουσιοπάροχο προσφέρεται σε κάθε γραφική ταβέρνα ή εστιατόριο με καταπληκτικές τοπικές σπεσιαλιτέ και ελληνική και διεθνές κουζίνα έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική σας αναζήτηση. Έτσι ξεχωρίζει το «κεσ-κεκ» το οποίο φτιάχνεται από σιτάρι και προσφέρεται μόνο του η συνοδεύεται μαζί με λουκουμάδες στις διάφορες γιορτές που γίνονται στα εξωκλήσια του νησιού .
πηγή πληροφοριών για τα παραπάνω: http://www.greekbreakfast.gr
Η παρακάτω συνταγή είναι βασισμένη στη πρότυπη συνταγή της γιαγιάς μου Ειρήνης , αλλά με τις δικές μου αλλαγές πιστεύω ότι έγινε πολύ καλύτερη !!!!!
ΥΛΙΚΑ:
Για τη γεμιση :
Μια κίτρινη κολοκύθα περίπου 10 κιλά
3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ. της σούπας κανέλα
1 κουτ. της σούπας μπαχάρι
2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσε
1 ποτηράκι του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
200 γρμ. τυρί κίτρινο ( ρεγκατο και κεφαλοτύρι )
200 γρμ. τυρί φέτα
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για το φυλλο:
1 κιλό και 300 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρμ. ντόπιο αλεύρι σιταρένιο ( κοσκινισμένο)
125 γρμ φυτική μαργαρίνη
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 αυγό
410 γρμ. γάλα εβαπορέ χλιαρό ( 1 κουτί)
410 γρμ. νερό χλιαρό
2 φακελάκια μπεικιν παουντερ
μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψήνουμε την κολοκύθα σε ξυλοσομπα ( παραδοσιακά , παίρνει και μια ωραία γεύση ) εάν ώμος δεν έχουμε την καθαρίζουμε εξωτερικά , αφαιρούμε τους σπόρους της και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια , την τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό ( γιατί θα βγάλει από μόνη της αρκετά υγρά) και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει . Εαν την έχουμε βάλει στην ξυλοσομπα όταν είναι έτοιμη με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα της. Τοποθετούμε την έτοιμη κολοκύθα σε ένα στραγγιστήρι και την αφήνουμε μια νύχτα να στραγγίσει. Την επόμενη μέρα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει και το προσθέτουμε στην κολοκύθα . Ακόμη προσθέτουμε το ρύζι , το σιμιγδάλι , αλάτι , πιπέρι , κανέλα , μπαχάρι , τα αυγά και τέλος τα τυριά και ανακατεύουμε . Για τι φύλλο : Τρίβουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το ελαιόλαδο και την μαργαρίνη με τα χέρια , στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό , το γάλα χλιαρό , το αλάτι , το νερό χλιαρό , το μπεικιν και τέλος το σιταρένιο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά . Ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο λεπτό κόβουμε σε λωρίδες βάζουμε τη γέμιση την άκρη ρολάρουμε και στρίβουμε σαν σαλιγκάρι ,τέλος ενώνουμε τις άκρες. Σε ένα ταψί έχουμε βάλει ελαιόλαδο , βουτάμε λίγο μέσα το μπουρέκι και το τοποθετούμε στο ταψί και το αλείφουμε επάνω με κρόκο αυγού για να πάρει ωραίο χρώμα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα επάνω και κάτω. Τα πασπαλίζουμε με λίγο κίτρινο τυρί και είναι έτοιμα . ,
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ .....!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου